Har ni som BRF insett att det är dags att genomföra ett stambyte? I den här texten ska vi dels ge tips och råd kring hur man ska tänka inför ett stambyte i Stockholm – och dels också visa på vikten av att göra det. Idag ser man att många föreningar väljer andra åtgärder och där exempelvis en relining seglat upp som ett substitut.
Det man kan säga om detta är att en relining – om det är möjligt att genomföra – är ett bra komplement till ett stambyte i Stockholm. Det är ingen ersättare. Förr eller senare så måste ett stambyte ske, men en relining kan köpa flertalet år – och är därför ett bra komplement snarare än ett gångbart alternativ som fullt ut kan ersätta ett stambyte i Stockholm.
Med det sagt, här följer våra tips:
- Rätt företag. Att dels anlita rätt företag som utför stambytet är en viktig sak, men lika viktigt är att hitta en aprtner för projektledningen. Som BRF saknar man ofta den kunskap som krävs för att hantera ett så pass komplext projekt som ett stambyte i Stockholm. Man tjänar på att – på konsultnivå – anlita ett företag som ser till att ta in offerter, kontrollera företagen och skriva avtalet. Genom detta slipper man betala för mycket och hamna i en situation där stambytet kostar mer än det smakar.
- Uppoffringar. Man måste också förstå att ett stambyte i Stockholm kräver enorma uppoffringar från de boende. Det handlar om att man ser den egna lägenhet förvandlas till en byggarbetsplats, det handlar om oljud och det handlar dessutom om en lång tid – varje lägenhet kan ta mellan 6-10 veckor att iordningställa. Vårt råd är att man ser till att skapa delaktighet och vara extremt kommunikativ genom hela processen.
- Värdet av ett stambyte. Det man också måste veta är att stambyte dels ger billigare kostnader, dels ökar tryggheten i fastigheten och dels också innebär en klar värdeökning för alla enskilda lägenheter. Utöver det så får man också ett nytt badrum i samband med att arbetet sker.